Coachen met paarden. Waarom werkt dat?

Jij reageert op het paard 

Als je met een paard aan het werk bent, laat je al veel van jezelf zien. Neem je bijvoorbeeld uitgebreid de tijd voor kennismaking? Vind je het belangrijk dat het paard naar je luistert? Geef je makkelijk je grenzen aan? Er ontstaan dus direct patronen, die je in je dagelijks leven waarschijnlijk ook tegenkomt. Dit geeft waardevolle informatie, die anders in een gesprek over zo’n situatie niet altijd direct naar boven komt. Het leuke is, dat je in een sessie ook kunt starten met het doorbreken van een ongewenst patroon, door dezelfde oefening met het paard nog eens te doen, maar dan op een andere manier dan je altijd gewend was.

Voorbeeld: herkennen van patronen van vroeger

‘Cleo’ heeft het al maanden zo druk op haar werk dat ze bang is dat ze het niet gaat volhouden. In de sessie is het paard erg opdringerig. Door de vragen die ik haar stel, beseft ‘Cleo’ dat ze als kind heeft geleerd dat je altijd voor iedereen klaar moet staan. Dit vindt zij een belangrijke waarde, net zoals bescheidenheid en vriendelijk zijn. Ze vindt het daardoor lastig om “nee” te zeggen. Zélfs als een situatie voor haar niet prettig voelt.

Met dit inzicht lukt het haar in de sessie om haar grens aan te geven. Het paard reageert direct. Dit geeft haar vertrouwen om dit ook op haar werk toe te passen. De sessies daarna gebruiken we om stap voor stap het ingesleten patroon te doorbreken zonder daarbij haar persoonlijke waardes te kort te doen.

Het paard reageert op jou

Een paard is een kuddedier. Een kudde helpt hem overleven. Hij heeft er dus baat bij om met jou samen een kudde te vormen. Om te bepalen of, en hoe, hij dat kan doen, zal hij je proberen te ‘lezen’. Hij doet dat -logischerwijs- non-verbaal. Bovendien laat hij zich niet leiden door wat jij gisteren zei, of wat je morgen gaat doen. Een paard herkent het als je twijfelt, of juist overtuigd bent. Dit zie je ook direct in zijn gedrag. Hij is vanuit de kudde namelijk gewend om op de kleinste signalen te reageren. Je krijgt dus heel directe en zuivere feedback. En met die feedback kun je meteen aan de slag!

Voorbeeld: niet kloppende overtuigingen

‘Laura’ heeft niet echt een specifieke coachvraag. Ze heeft via via over paardencoaching gehoord en is vooral heel nieuwsgierig naar wat deze vorm van coaching haar kan brengen. Ze vertelt enthousiast over haar volle leven. Over alles wat ze doet, over de opleiding die ze volgt en het vrijwilligerswerk dat ze doet. Het paard staat vlakbij haar. Ze is vrolijk en het is leuk om naar haar te luisteren. “Ik hou er van om het druk te hebben” zegt ze dan. Het paard loopt langzaam maar overtuigd bij haar weg. Ze kijkt me verbaasd aan. Ze lijkt na te denken en zegt even niets. Na een paar minuten komt het paard weer naar haar toegelopen. Later vertelt ze mij dat ze zich op dat moment realiseerde dat ze het eigenlijk helemaal niet zo fijn vindt om het druk te hebben. Ze mist hierdoor soms de ruimte om te kunnen focussen op dat wat echt belangrijk is voor haar. We gebruiken de rest van de sessie om samen op zoek te gaan naar wat voor ‘Laura’ echt belangrijk is en hoe ze daar meer aandacht aan kan geven.  “Ongelooflijk dat zo’n paard dat meteen oppakt” zegt ze terwijl ze me aankijkt. Om er daarna lachend aan toe te voegen “Ik geloof dat ik jou verder niet meer nodig heb”.

 

Het paard als metafoor

Daarnaast fungeert het paard soms ook als metafoor in een sessie: hij staat voor die keuze die je om wat voor reden dan ook niet maakt. Of voor die collega die nooit meewerkt. En voor wat dat met jou doet. Een paard is groot en imposant, je kunt hem niet negeren. Dit maakt dat een sessie niet in woorden blijft hangen, maar tastbaar wordt.

Voorbeeld: het paard staat symbool voor het dagelijks leven

‘Paul’ heeft het gevoel dat hij zo vaak alleen de kar moet trekken, zowel thuis als op het werk. Dit kost hem veel energie. Hij merkt daardoor dat hij soms met tegenzin aan iets begint. Hij krijgt de opdracht om met het paard tussen de pionnen door te lopen. Het paard werkt niet mee. Hij wil hem niet volgen. Hij krijgt hem niet in beweging. Het paard staat ineens symbool voor de kar die hij steeds alleen moet trekken. Niet veel later begint hij opnieuw aan de opdracht. Dit keer neemt hij de tijd om het paard mee te nemen in zijn plan en de oplossing. Het paard volgt hem direct. Zonder aarzelen. “Dit moet ik misschien wat vaker doen” zegt hij verbaasd.